当前位置: 物理首页>>学术资讯>>正文
黑洞吸积与流出的数值模拟--袁峰 研究员
2016-05-05 22:37

报告题目:Numerical simulation of black hole accretion and outflow

报告人:袁峰 研究员 (上海天文台)

报告内容简介:

Black hole accretion is one of the most fundemental processes in the universe. Due to the rapid development of computer, numerical simulaiton now becomes a more and more powerful tool to study accretion. In this talk, I will first briefly introduce some background on black hole accretion, then I will introduce several important progresses in this field, namely wind in hot accretion flow, super-Eddington accretion, and jet formation. All of them progresses are achieved by numerical simulations.
-----------
袁峰个人简介:
袁峰,现任上海天文台星系宇宙学中心主任,研究员,并兼任厦门大学教授和中国科技大学博士生导师。
1998年起至2005年先后在南京大学、德国马普射电天文研究所、美国哈佛大学、普渡大学进行博士后研究工作。
2005年入选中科院“引进海外杰出人才”(百人计划),回国任上海天文台研究员。
2008年,获国家杰出青年基金资助,并入选百千万人才工程(国家级)“有突出贡献中青年专家”。享受国务院特殊津贴。

报告时间:5月6日,15:30

报告地点:物理学院B501